Een keukentafelgesprek is voor de meeste mensen niet makkelijk. Het valt niet mee om hulp of een hulpmiddel aan te moeten gaan vragen omdat u door beperkingen zelf niet meer kunt wat u voorheen misschien nog wel kon. Wij willen u wat adviezen geven voor u een gesprek in gaat met de Wmo-consulent:
- Voer het gesprek bij voorkeur niet alleen. U kunt een vriend of familielid vragen of hij u wil ondersteunen tijdens het gesprek. U kunt ook bij de Gemeente om onafhankelijke cliëntenondersteuning vragen. Dit is gratis.
- Soms is het lastig om uit te leggen wat uw vraag of probleem is. Het is dus belangrijk dat u het gesprek goed voorbereidt.
- Vraag altijd of het gesprek bij u thuis kan plaatsvinden. Voer het gesprek niet aan het loket. In uw eigen omgeving voelt u zich prettiger en het geeft de consulent een beter inzicht in uw functioneren.
- Voelt u zich niet goed op de dag van het gesprek? Vraag dan altijd of het gesprek op een ander moment kan plaatsvinden.
- Kunt u een vraag niet beantwoorden omdat u de vraag niet begrijpt of omdat u het antwoord niet weet? Vraag dan om uitleg of zeg dat u daar nu geen antwoord op weet.
- Geef een zo duidelijk mogelijk beeld van uw situatie. Geef bijvoorbeeld een beschrijving van zowel de moeilijke als minder moeilijke dagen.
- Vraag wat de vervolgstappen zijn. Welke acties worden er genomen, door wie en wanneer.
- Vraag altijd om een verslag van het gesprek. Dan kunt u zien of alle onderwerpen aan bod zijn gekomen en wat de afspraken zijn. U ziet dan tevens of de afspraken juist zijn. Of dat u er toch anders tegenaan kijkt.